Newsletter ASIL

Primesc

Noutăţi

la Editura Academica

Macovei Viorica Maria, Costin Gheorghe Miron
Laptele, aliment-medicament

Florea Traian (editor), Dima Stefan (editor), Costin Gheorghe Miron (editor), Bahrim Gabriela, Banu Iuliana, Borda Daniela, Cîrîc Alexandru, Elisei Alina, Segal Rodica, Stanciu Silvius, Turtoi Maria
Microîncapsularea pentru sisteme alimentare

Reuniuni, simpozioane, consfătuiri tehnico-ştiinţifice

Evident, prezentarea activităţii ASIL din ultimii 18 ani nu este o întreprindere uşoară, mai ales dacă avem în vedere perioada de tranziţie marcată de transformări profunde în economia naţională.
Existenţa ASIL-ului s-a suprapus peste dificila perioada de tranziţie spre economia de piaţă funcţională, sugerând soluţii şi căi de rezolvare pentru numeroase şi dificile probleme.

reuniuni_areuniuni_b

În continuare se prezintă tematica seminariilor organizate de Consiliul ASIL, în colaborare cu membrii care fie că au fost gazde ale acestor manifestări tehnico-ştiinţifice, fie au susţinut tematica propusă.

 

Manifestări tehnico-ştiinţifice organizate de ASIL


Organizatori: SC Almera Internaţional

2011 Bacău

Conferinta - Simpozion ASIL Romania 2011Organizatori: Univ. „Dunarea de Jos” din Galaţi, Iowa State University, ASIL. Workshop finanţat de NATO.

2007 Galaţi

Food Safety and Security: Global Holistic Approach for the Future and Environmental ImpactsOrganizatori: FOSS, APV, Chr. Hansen, AAK .

2007 Poiana Braşov

Concepte şi soluţii inovative pentru industria laptelui.Organizatori: ASIL, Chr. Hansen, Univ. „Dunarea de Jos” din Galaţi.

2005 Galaţi

Produse lactate funcţionale: microbiologie, tehnologie şi efecte fiziologiceOrganizatori:
ASIL, MTC-Romania.

2001 Galaţi

Culturi de bacterii lactice, preparate enzimatice, amelioratori pentru industria lapteluiOrganizatori: ASIL, MTC-Romania Cluj Napoca.

2000 Cluj-Napoca

Produse lactate fermentate: produse şi procese de fabricaţie.Organizatori: ASIL, Univ. Sheffield Anglia, SC NAPOLACT SA Cluj Napoca

1999 Cluj-Napoca

Implementarea sistemului HACCP în industria laptelui din România.Organizatori:
ASIL, GEA-Romania.

1999 Poiana Braşov

Utilaje, instalaţii şi echipamente pentru industria lapteluiOrganizatori: ASIL, Foss Electric Danemarca.

1999 Sinaia

Aprecierea calităţii laptelui materie primă. Plata laptelui după calitate.Organizatori: ASIL, Prodlacta SA, SC COMBIBLOC Bucureşti.

1997 Poiana Braşov

Sisteme de asigurarea calităţii în industria lapteluiOrganizatori:
ASIL, SCIL Mureş SA.

1996 Sovata

Restructurarea industriei laptelui din România în perspectiva integrării economice în UEOrganizatori:
ASIL, COVALACT SA.

1995 Bálványos

Retehnologizare şi modernizare în industria laptelui românească.Organizatori:
ASIL, PKL Austria.

1995 Poiana Braşov

Procedee UHT de tratare a laptelui şi de ambalare aseptică.Organizatori:
ASIL, Tetra Pak România.

1993 Sovata

Perspectivele industriei laptelui din România în perioada de tranziţie.Se remarcă importanţa subiectelor propuse pentru dezbatere în special pentru pregătirea industriei laptelui din ţara noastră în vederea aderării la UE. Doar pentru exemplificare menţionăm câteva dintre tematicile abordate în cadrul acestor simpozioane.
Încă din anii 1995-1996 s-au abordat probleme privind restructurarea şi retehnologizarea industriei laptelui în perspectiva aderării ţării noastre la UE. În urmă cu un deceniu, într-un simpozion organizat la Braşov, subiectul principal a fost referitor la sisteme de asigurarea calităţii în industria laptelui. În condiţiile concurenţei existente pe piaţa produselor lactate din ţările UE, Consiliul ASIL a apreciat că problema calităţii este esenţială astfel încât aspecte referitoare la calitatea laptelui şi a produselor lactate s-au reluat în mai multe manifestări tehnico-ştiinţifice ale ASIL. Astfel, la Sinaia în cadrul reuniunii care s-a desfăşurat în 1999 s-au discutat aspecte ale aprecierii calităţii laptelui materie primă şi criteriile de plată a laptelui după calitate. În acelaşi an, s-a abordat la Cluj-Napoca, problema implementării sistemului HACCP în industria laptelui din România, cu exemplificare la fabrica de brânzeturi din Huedin.
Numeroase alte tematici au fost prezentate şi discutate în reuniunile tehnico-ştiinţifice ale ASIL, în ideea că ele vor sensibiliza organele de decizie şi vor atrage atenţia asupra unor probleme care s-au dovedit esenţiale pentru producţia după aderarea tării noastre în UE. Considerăm că, în perioada analizată, obiectivul ASIL care prevede organizarea de reuniuni cu caracter tehnico-ştiinţific pe teme de interes major din ţara noastră, a fost urmărit cu perseverenţă şi realizat cu seriozitate de Consiliile ASIL care s-au succedat la conducerea asociaţiei.