Informare

Atunci cand Domnul Ministru al MADR a declarat ca ,,O mare parte din laptele din magazine nu e natural, e din lapte praf” a fost vorba fara doar si poate de o dezinformare (intentionata?) a Domniei sale. Agentii economici care prelucreaza si comercializeaza lapte de consum nu-si pot permite sa utilizeze lapte praf reconstituit pentru simplul motiv ca acesta este mult mai scump decat laptele proaspat (se adauga toate cheltuielile ocazionate de obtinerea laptelui praf). Inutil sa mentionam faptul ca gustul ar fi cu totul altul si sesizabil usor de orice consumator. Ar mai fi de adaugat faptul ca in fabrica fiecarui procesator de lapte este prezent in permanenta un medic veterinar, desemnat de Directia Sanitar Veterinara din judetul respectiv, care împreună inginerul tehnolog poartă răspunderea pentru calitatea materiei prime şi a fluxului de fabricaţie.

laptePentru edificarea celor interesati, laptele praf se obtine industrial din lapte de vaca prin procedeul de uscare prin pulverizare. Utilizarile sale sunt multiple si vizeaza mai ales fabricarea ciocolatei –vezi cunoscuta reclama cu ciocolata care foloseste cel mai pur lapte din Alpi (de fapt in exclusivitate lapte praf), fabricarea biscuitilor (un debuseu la fel de important ca si ciocolata), fabricarea produselor de patiserie  etc. Laptele praf degresat (fara grasime) se utilizeaza si la fabricarea inghetatei (doar in proportie de 4 – 5% din compozitie), in vederea cresterii continutului de substanta uscata a mixului pentru a favoriza inglobarea aerului in produs.

Concluzionand, laptele praf este un produs finit al industriei laptelui, dar un semifabricat pentru alte ramuri ale industriei alimentare şi este un aliment valoros, recomandat tuturor categoriilor de consumatori, inclusiv copiilor.

ASIL, asociatie profesionala a specialistilor laptelui considera ca este normal ca aprecierile tehnice sa fie lasate in seama specialistilor, singurii care pot face lumina intr-o problema care a fost lansata brusc si desigur interesat.

Tema dezbaterii abaosului de lapte praf în laptele de consum este o pistă falsă, întrucât nu reprezintă o practică curentă şi nici o problema reală pentru consumatori.

Avand in vedere cele de mai sus, ASIL(Asociatia specialistilor din industria laptelui), ai carei membri sunt specialisti cu o inalta pregatire stiintifica si practica si avand o inalta probitate profesionala si morala, ii asigura pe consumatorii din Romania ca laptele de consum (obtinut prin procedeele HTST, ESL sau UHT) este fabricat in exclusivitate din lapte proaspat, obtinut de la fermele care respecta normele igienico sanitare in vigoare existente in UE.

Newsletter ASIL

Primesc

Noutăţi

la Editura Academica

Macovei Viorica Maria, Costin Gheorghe Miron
Laptele, aliment-medicament

Florea Traian (editor), Dima Stefan (editor), Costin Gheorghe Miron (editor), Bahrim Gabriela, Banu Iuliana, Borda Daniela, Cîrîc Alexandru, Elisei Alina, Segal Rodica, Stanciu Silvius, Turtoi Maria
Microîncapsularea pentru sisteme alimentare

La cea mai recentă întâlnire a membrilor ASIL, care a avut loc în perioada 1-3 decembrie 2011, la Bacău, au fost dezbătute teme de interes pentru industria laptelui. Dintre membrii ASIL, la întrunirea de la Bacău au participat reprezentanţi a 15 societăţi, reprezentând mai mult de 80% din totalul membrilor activi ai asociaţiei. Cu această ocazie s-a adoptat noul Statut al Asociaţiei Specialiştilor din Industria Laptelui din România şi noul Act Constitutiv.

S-a decis excluderea membrilor care nu au plătit la zi cotizaţia ASIL. De asemenea, a fost votată componenţa consiliului ASIL in perioada 2011-2013.

Citeşte mai mult...

Buletinul de Informare pentru Industria Laptelui la două decenii de existenţă

biil20

În secolul trecut, în industria laptelui progresele tehnice şi tehnologice au fost spectaculoase. Să comparăm doar procedeele aplicate în urmă cu 50 sau 100 de ani pentru conservarea laptelui, fabricarea produselor lactate acide, a brânzeturilor sau untului, a laptelui concentrat sau praf, procesele de valorificare a produselor secundare rezultate în industria laptelui, cu cele utilizate în prezent, pentru a constata progresele înregistrate.
La baza acestor progrese a stat fără îndoială cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, efortul unor specialişti cărora omenirea le va rămâne datoare. La toate acestea un rol esenţial l-a avut schimbul de informaţii, prin toate mijloacele, care au înregistrat şi ele o dezvoltare rapidă, de la mesajul scris la cel transmis electronic.
În anul 1986, prin preocuparea unui grup de specialişti entuziaşti, din învăţământ, cercetare şi producţie, a fost editată publicaţia intitulată "Buletin de Informare pentru Industria Laptelui", cu apariţie neîntreruptă până în prezent, timp de 20 de ani.

Citeşte mai mult...

Asociaţia Specialiştilor din Industria Laptelui din România (ASIL – România) a fost înfiinţată în anul 1992 din iniţiativa unor cadre didactice din Universitatea din Galaţi şi a unor specialişti din industria laptelui din România. ASIL a apărut din nevoia de organizare a unor oameni cu preocupări comune în domeniul laptelui – producţie, cercetare–proiectare, învăţământ, într-o structură care să le asigure un mod coerent de acţiune şi exprimare.
TA-Flex_new1La această asociaţie au aderat la constituire 27 de membri, persoane fizice şi juridice, ulterior, ajungându-se la un număr de 53 membri persoane juridice şi peste 350 membri persoane fizice. În prezent, în ASIL sunt înscrişi membri reprezentând instituţii şi societăţi comerciale în domeniul laptelui precum şi activităţi conexe acesteia.

Citeşte mai mult...

Reuniuni, simpozioane, consfătuiri tehnico-ştiinţifice

Evident, prezentarea activităţii ASIL din ultimii 18 ani nu este o întreprindere uşoară, mai ales dacă avem în vedere perioada de tranziţie marcată de transformări profunde în economia naţională.
Existenţa ASIL-ului s-a suprapus peste dificila perioada de tranziţie spre economia de piaţă funcţională, sugerând soluţii şi căi de rezolvare pentru numeroase şi dificile probleme.

reuniuni_areuniuni_b

În continuare se prezintă tematica seminariilor organizate de Consiliul ASIL, în colaborare cu membrii care fie că au fost gazde ale acestor manifestări tehnico-ştiinţifice, fie au susţinut tematica propusă.

Citeşte mai mult...

Recenzii de carte

fluide-supercritice_th
Procesarea cu fluide supercritice. Aspecte fundamentale şi aplicaţii

Autor: Liliana Gîtin
Cartea Procesarea cu fluide supercritice. Aspecte fundamentale şi aplicaţii, redactată într-o structura modernă, a urmărit să trateze, în detaliu, unul din conceptele procesării minime atermice, concept legat de starea supercritică, fiind cea mai frumoasă stare pe care Cagniard de LaTour a făcut-o cunoscută.  
Lucrarea prezintă proprietăţile fizico-chimice, clasificarea şi avantajele utilizării fluidelor supercritice, precum şi aplicaţiile în domeniul biotehnologiei şi industriei alimentare.
Capitolele 3 si 4 abordează una din direcţiile actuale ale utilizării fluidelor supercritice, respectiv studiul proceselor enzimatice. Astfel, sunt prezentate principalele bioreactoare cu funcţionare la presiuni înalte şi aspecte privind stabilitatea preparatului comercial Novozym 435 în dioxid de carbon supercritic, rezultate obţinute în cadrul programului internaţional Marie-Curie HPMT-GH-01-00418-17 intitulat Enzymatic reactions in dense gases la Laboratorul pentru Procese de separare, Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică, Universitatea din Maribor, Slovenia.

Citeşte mai mult...